Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗ ΔΑΠ :ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΣΥΝΕΔΡΙΑ,ΨΗΦΟΙ

Για μια ακόμη φορά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έδειξε το «δημοκρατικό» πρόσωπό της. Tις μέρες, 13-14/4 πραγματοποίησε ιατρικό φοιτητικό συνέδριο στο ξενοδοχείο HolidayInn . Εμείς βρεθήκαμε εκεί για να εκφράσουμε τη θέση μας για το χαρακτήρα  του συνεδρίου και το ποιον εξυπηρετεί η διεξαγωγή του, με σαφή απαίτηση να εξηγηθεί ο τρόπος που καθηγητές και πανεπιστημιακές κλινικές, συμμετέχοντας στηρίζουν ευθέως μια πολιτική δύναμη. Ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ τους ,τι προσπαθούν να πετύχουν και σε τι προσμετράται το "πιστοποιητικό" που αποδίδουν στο τέλος χέρι χέρι με τη ΔΑΠ. Για να αποφύγουν την πολιτική αντιπαράθεση και την άμεση σύνδεση της πρακτικής των μπλε "εκπαιδευτικών συνεδρίων" με το συνολικό ρόλο τους μέσα στα πανεπιστήμια , κινητοποίησαν (όπως συνηθίζουν) σεκιουριταδες και αστυνομία. Οι πρώτοι (σεκιουριτάδες), αφού συνεννοήθηκαν με την ΔΑΠ, μας εμπόδισαν να μπούμε στο χώρο του ξενοδοχείου (ξεφωνίζοντας ''εγώ πληρώνω, εγώ αποφασίζω'', εύλογα αναρωτιόμαστε ποιος άραγε να πληρώνει) και αφού «είχαμε το θράσος» να επιμείνουμε ότι θέλουμε να τοποθετηθούμε, κάλεσαν την αστυνομία. Συγκεκριμένα, μέσα σε περίπου πέντε λεπτά μαζεύτηκαν μηχανές ΔΙΑΣ, ασφαλίτες, ειδικοί φρουροί με περιπολικά, ενώ αργότερα κατέφθασε ένα ανακριτικό.  
Προφανώς οι φασιστικές μέθοδοι της ΔΑΠ δεν αφορούν μόνο την Ιατρική καθώς νωρίτερα την ίδια ημέρα σε εκδήλωση τους στο Παιδαγωγικό, όπου σύντροφος έκανε μια ανακοίνωση, τραμπουκίστηκε και ξυλοκοπήθηκε απο ΔΑΠιτες κάποια ώρα μετά όντας  μόνος του στο διάδρομο. 
Συνοψίζοντας, η ΔΑΠ με τα πολιτικά μέσα που χρησιμοποιεί (αγαστές συνεργασίες με μπράβους και όργανα καταστολής) πραγματοποίησε ενα φοιτητικό συνέδριο φιμώνοντας οτιδήποτε εναντιώνεται στο ψηφοθηρικό τρόπο χρήσης της γνώσης, τις σχέσεις καθηγητών -φοιτητών, το "αυταρχικό" και ανελεύθερο πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς που επιδιώκουν. 
Η ΔΑΠ, όσο και αν προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο, είναι η πολιτική παράταξη της ΝΔ μέσα στα πανεπιστήμια. Όπως και η νέα κυβέρνηση, έτσι και η Νέα Δημοκρατία στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία, με τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που ακολούθησε, εδραίωσε το καθεστώς της υποχρηματοδότησης στα πανεπιστήμια. Αυτό αποτυπώνεται και στα κενά που όλοι μας εντοπίζουμε τόσο σε διδακτικό επίπεδο όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό μέσα στη σχολή μας και στις κλινικές μας. Δημιουργούν ελλείψεις τις οποίες έρχονται να καλύψουν με ένα σύστημα διαπλοκής που στήνει και συντηρεί, συνδεόμενη άμεσα, ως πολιτική παράταξη με έδρες πανεπιστημιακών κλινικών και καθηγητές. Παίρνει ουσιαστικά στη δικαιοδοσία της  γνώσεις και δεξιότητες, που οφείλει να παρέχει η σχολή στον καθένα από μας, υποκαθιστώντας στην ουσία και τη σχολή (και τη γραμματεία της προφανώς, βλέπε εγγραφές) και κάπως έτσι τυχοδιωκτικά, στοχεύει στην απόσπαση μιας ψήφου στις ερχόμενες εκλογές. Αυτό μάλιστα έγινε σαφές όταν τους ρωτήσαμε για τη δομή του συνεδρίου και τις κλινικές που συμμετέχουν και αρνήθηκαν να απαντήσουν εξαπολύοντας προσωπικές απειλές. 
Ωστόσο, αξιοσημείωτη είναι και η θέση της για την υγεία, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με αυτή της ΝΔ (προφανώς). Αναφέρεται, λοιπόν, στην ίδρυση της ΕΣΑΝ Α.Ε. και την εισαγωγή των ΚΕΝ (κλειστά ενοποιημένα νοσήλια), που πρώτη φορά ήρθαν στο προσκήνιο επί υπουργείας Άδωνη Γεωργιάδη (και συνεχίζονται τώρα από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και εν συνεχεία του Μάκη Βορίδη, στελέχη της «γαλάζιας παράταξης»  με μακρύ παρελθόν σε φασιστικές και εθνικιστικές οργανώσεις. Η ΕΣΑΝ (ιδιωτική εταιρία) θα διαχειρίζεται τα οικονομικά των νοσοκομείων και θα διανέμει πόρους μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων με κριτήρια ανταποδοτικότητας. Στη διάλυση των δημόσιων δομών υγείας υγείας διαδραματίζει τεράστιο ρόλο και η υποχρηματοδότησή τους, που άρχεται για μια ακόμη φορά από την κυβέρνηση ΝΔ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, δημιουργώντας τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, αναλώσιμα και υποδομές, οδηγώντας στο κλείσιμο κλινικών και μονάδων εντατικής θεραπείας.
Όλα τα παραπάνω δε μπορούν να ειδωθούν ξέχωρα από τις πρακτικές της ΔΑΠ εντός των σχολών, τις οποίες θέλει απονεκρωμένες και αποστειρωμένες, με τους φοιτητές μακριά από τις συλλογικές διαδικασίες και τους κοινωνικούς αγώνες που διεκδικούν την πραγματική κάλυψη των αναγκών μας. Έτσι δε διστάζει να τραμπουκίσει και να επιτεθεί σε όποιον παλεύει ενάντια σ’έναν ατομικό δρόμο που προτείνει, προτάσσοντας ζωντανούς φοιτητικούς συλλόγους οργανωμένους από εμάς για εμάς.
ΥΓ1: Όταν η ΔΑΠ λέει ότι θέλει φύλαξη στα πανεπιστήμια την εννοεί κάπως όπως την είδαμε στο ξενοδοχείο;

ΥΓ2: Αν και αντιπολίτευση, μπράβο παιδιά, πολλά τα λεφτά η ΝΔ για συνέδρια σε ντελουξ ξενοδοχεία

Στην εισοδο του ξενοδοχείου μονο μια μερίδα των αστυνομικών δυνάμεων που κινητοποίησαν για να μας κλείσουν την είσοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου