Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία, με όπλο την κατάληψη και την απεργία.


Επιχειρώντας να κάνουμε μια αποτίμηση από την επέτειο του Πολυτεχνείου θα λέγαμε ότι αναδείχθηκαν μέσα σε λίγες μέρες οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής από τη μία, αλλά και από την άλλη οι δυνατότητες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος να αντιπαρατεθεί απέναντι σε αυτή και τελικά να επιβληθεί με τους δικούς του όρους.
                Ας πάρουμε όμως τα πράματα από την αρχή...
Η τωρινή και άθλια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, γέννημα θρέμμα των επιταγών της ΕΕ, σε συνεργασία με Φορτσάκη (πρώην ΟΝΝΕΔίτης), Μήτκα και λοιπούς παρατρεχάμενους “ειδήμονες” στα πανεπιστήμια προσπαθώντας να “τιμήσουν” το Πολυτεχνείο με το δικό τους τρόπο απέδειξαν πως είναι άξιοι συνεχιστές της χούντας των συνταγματαρχών. Είδαμε στη Νομική Αθήνας  και στην ΑΣΟΕΕ αστυνομικές δυνάμεις να εμποδίζουν τους φοιτητές να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, στο ΑΠΘ τα ρολά της πρυτανείας να αποκλείουν τους φοιτητές από αυτή καθώς και την καταστολή της πορείας των φοιτητών στις 13/11. Οι κινήσεις αυτές καθόλου τυχαίες δεν ήταν. Φάνηκε πως φοβούνται ένα δυνατό φοιτητικό κίνημα το όποιο θα μπορέσει να τους χαλάσει τα σχέδια και να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο λαϊκό ξεσηκωμό ανατροπής.
                Αυτές οι σπασμωδικές επιθετικές κινήσεις απόγνωσης από πλευράς κυβέρνησης και πρυτάνεων απαντήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από το φοιτητικό κίνημα το οποίο απέδειξε ότι οι φόβοι τους δεν είναι αβάσιμοι. Μιλώντας συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη, είχαμε μια μαζική επανεμφάνιση των φοιτητικών συλλόγων στο δρόμο του αγώνα. Αυτό προέκυψε μετά από μια σειρά γενικών συνελεύσεων που προχώρησαν σε αγωνιστικές αποφάσεις και καταλήψεις σχολών όπου μετά και από τον συντονισμό μεταξύ τους μπόρεσαν να αναδείξουν τα βασικά ζητήματα που αφορούν τα πανεπιστήμια και την κοινωνία συνολικά. Έτσι οι σύλλογοι έβαλαν ως βασικό σχεδιασμό την επανοικειοποίηση του ασύλου και τη στοχοποίηση της ήδη υπάρχουσας βάρβαρης και αντιλαϊκής πολιτικής. Η πολιτική διεκδίκηση όμως δεν έμεινε μόνο στα λόγια αλλά υλοποιήθηκε στο πραγματικό πεδίο αντιπαράθεσης, δηλαδή στο δρόμο. Κατά τη διάρκεια της πορείας, η μαζικότητα, η συγκρότηση και η συνθηματολογία του μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να περιορίσει τις αστυνομικές δυνάμεις που ως βασικό στόχο είχαν, για ακόμη μια χρονιά, να αμαυρώσουν την παλλαϊκή αντιιμπεριαλιστική επέτειο της 17 Νοέμβρη. Επίσης δεν άφησε σε κανέναν να καπηλευτεί, να εκτονώσει και να θέσει σε κίνδυνο τόσο τον πολιτικό σχεδιασμό, όσο και τη φυσική παρουσία της πορείας. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να ξεπεράσει κάθε ενδοιασμό και κάθε φόβο περί ύπαρξης όρων επιστροφής στο άσυλο αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του φοιτητικού, και όχι μόνο, κινήματος.
                Ένα κίνημα που είναι αναγκαίο στο σήμερα να βγει μπροστά και να προστατεύσει το άσυλο ως βασική προϋπόθεση για τον καθορισμό από τους φοιτητές του χαρακτήρα της εκπαίδευσης, κόντρα στις επιδιώξεις του υπουργείου για τους Οργανισμούς, που θα φέρουν διάσπαση πτυχίων, εντατικοποίηση, απολύσεις προσωπικού, δίδακτρα, διαγραφές φοιτητών και μια συνολική υποβάθμιση των σπουδών. Αυτό που έχουμε να διεκδικήσουμε είναι η δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους στη βάση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και όχι σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου ή οποιουδήποτε ιδιώτη όπως ουσιαστικά συμβαίνει με τις προωθούμενες “εκπαιδευτικές” αναδιαρθρώσεις της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής.
                Η ίδια κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στο χώρο της παιδείας εφαρμόζεται και στο χώρο της εργασίας, καταστέλλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις, προχωρώντας σε απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας μισθούς και συντάξεις και τελικά εξαθλιώνοντας το σύνολο σχεδόν του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σε αυτό το περιβάλλον της εξαθλίωσης και της υποβάθμισης της ζωής τους οι εργαζόμενοι απαντούν με το δικό τους τρόπο, προχωρώντας σε πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 27/11 και διεκδικούν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Χρέος της νεολαίας ως πρωτοπόρου κομματιού της κοινωνίας είναι να στηρίξει με κάθε τρόπο αυτή την απεργία και να την αναβαθμίσει πολιτικά βάζοντας στο προσκήνιο τα δικά της αιτήματα.


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Τρίτη 25/11 στις 2μμ στο Αμφιθέατρο Ανατομείου


Όσο στη Βουλή ψηφίζουνε τους νόμους,
λαός και νεολαία θα μάχονται στους δρόμους.


καρφι εαακ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου