Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΝΟΣ 15ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Για τον Δεκέμβρη του 08'
Πέρα από κάθε διάθεση επετειακού εορτασμού, ο Δεκέμβρης ξυπνάει μνήμες από έναν Δεκέμβρη που ξεκίνησε ως αγανάκτηση σε ένα κράτος που δολοφονεί αλλά δεν δίστασε να προχωρήσει. Συνελεύσεις και καταλήψεις σε εκατοντάδες σχολεία και σχολές πανελλαδικά προχώρησαν τη συλλογική σκέψη και δράση πέρα από το "αντιμπατσικό" αίσθημα της περιόδου και έθεσαν ζητήματα ανατροπής ολόκληρου του αστικού συστήματος που δολοφονεί το παρόν και το μέλλον των πιο καταπιεσμένων κομματιών της νεολαίας σε μια περίοδο που ξεκινούσε η κρίση. Και σήμερα, που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και η νεολαία και ο κόσμος της εργασίας καταπιέζεται ολοένα, η πολιτική δεν γίνεται στους δρόμους, πράγμα προφανώς αναντίστοιχο των καιρών μας.
Σύγχρονη καταστολή
Ας δούμε όμως πώς η καταστολή σήμερα, αφενός δεν περιορίζεται στην αστυνόμευση και την αστυνομική βία, αλλά είναι πολύμορφη, και αφετέρου διεισδύει με πιο έντονο τρόπο στην καθημερινότητα μας.
Από εκεί που παλαιότερα η καταστολή εμφανιζόταν ως ο εγγυητής της τήρησης του νόμου και επομένως δρούσε σε μεμονωμένες περιστάσεις που απειλούσαν την εφαρμογή του, σήμερα έχουμε να κάνουμε με ένα ευρύτερο δόγμα ασφάλειας που νομιμοποιεί την συνεχή παρουσία των μέσων καταστολής, απέναντι σε ένα κλίμα φόβου και ανομίας.
Η διατύπωση «για λόγους ασφαλείας» λειτουργεί ως εξουσιαστικό επιχείρημα, το οποίο, κόβοντας κάθε συζήτηση, επιτρέπει την επιβολή μέτρων και προοπτικών που χωρίς την επίκλησή του δεν θα αποδεχόμασταν. Ανυψωμένη σε πολιτική προτεραιότητα, αυτή η καινούργια ονομασία της τήρησης της τάξης αλλάζει συχνά το πρόσχημά της (πότε είναι η πολιτική ανατροπή, πότε η «τρομοκρατία»), διατηρεί, όμως, ακέραια τη στόχευσή της: τη διακυβέρνηση του πληθυσμού. Έτσι, η απειλή της ασφάλειας (που διαταράσσει την κανονικότητα), μπορεί να εντοπίζεται για το κράτος και στις κοινωνικές ομάδες που αμφισβητούν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων (απεργούς, κίνημα κλπ), είτε σε κοινωνικές ομάδες που δεν είναι εκμεταλλεύσιμες για το σύστημα (π.χ. Μετανάστες), που “πρέπει” να αντιμετωπιστούν αναλόγως.
Προκειμένου να τηρηθεί λοιπόν η “ασφάλεια” βλέπουμε πολλαπλασιασμό των μηχανισμών ασφαλείας. Χρησιμοποιούνται νέα μέσα ελέγχου όπως το γενετικό προφίλ, τα βιομετρικά συστήματα, οι ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και οι κάμερες ασφαλείας σε δημόσιους χώρους. [Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γίνεται χρήση αυτών των μέσων όπως η Ηριάνα, ο Περικλής και ο Θεοφίλου καθώς και το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας]. Παράλληλα εργαλείο δημιουργίας ενός κλίματος τρομοκρατίας και αισθήματος ανασφάλειας είναι τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Ακόμα γίνονται συνεχείς εκκενώσεις καταλήψεων (ανάμεσά τους και καταλήψεις στέγης μεταναστών) κάτω από το πρόσχημα της διατήρησης της τάξης.


Συγκυρία
Ακόμα όμως και οι κινήσεις αμφισβήτησης των βάρβαρων πολιτικών που εμφανίζονται στην κοινωνία, βρίσκουν απέναντί τους την ισχυρή αστυνομική βία όπως είδαμε και την τελευταία βδομάδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων, η κυβέρνηση ξεκινάει την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατοικίας, προσπαθώντας να επισπεύσει τις διαδικασίες και να παρακάμψει την αντίσταση του κινήματος που ένα χρόνο τώρα μπλοκάρει τους πλειστηριασμούς. Για να επιτύχει τον στόχο της και την διαφύλαξη των κερδών των τραπεζιτών δε διστάζει να χρησιμοποιήσει ανοιχτή βία, διώξεις, συκοφάντηση. Δεν είναι όμως μόνο οι πλειστηριασμοί, αλλά στα πλαίσια της 3ης αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους θεσμούς, δρομολογείται μια επίθεση σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, (π.χ. περιορισμός δικαιώματος στην απεργία) που διαμορφώνουν τις νέες εργασιακές σχέσεις που θα ενταχθούμε, αλλά και σε εκπαιδευτικά, μορφωτικά δικαιώματα (νέο λύκειο, μαθητεία κλπ).
Αντίστοιχα και στο πανεπιστήμιο, που η επίθεση εκτυλίσσεται κυρίως με το ν. Γαβρόγλου, διαμορφώνονται νέοι όροι για το πως θα υπάρχουμε σε αυτό, από την μη ελευθερία δράσης εντός του και την επέμβαση της αστυνομίας, μέχρι τις ανάγκες μας για μόρφωση και παροχές που υποβαθμίζονται.
Το πανεπιστήμιο όπως διαμορφώνονται και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός του επιβάλουν την ύπαρξη ενός περιβάλλοντος τάξης και ασφάλειας, που δεν συνάδει με τις δράσεις των φοιτητικών συλλόγων και τη διεκδίκηση καλύτερων όρων σπουδών. Έτσι το άσυλο μπορεί να παραβιαστεί ανά πάσα στιγμή με εντολή των πρυτανικών αρχών, και να κατασταλούν φοιτητικές ενέργειες όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Ιδιαίτερα με το πρόσχημα του ναρκεμπορίου και της “ασφάλειας” των φοιτητών από αυτό, η παρουσία της αστυνόμευσης φαίνεται να νομιμοποιείται. Καταλήγουμε λοιπόν σε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό για τις επιχειρήσεις, σεκιούριτι και αστυνόμευση, και όχι ανοιχτό για τους φοιτητές, και τις ανάγκες τους.
Χαρακτηριστικό της υποβάθμισης των παροχών είναι και η αναστολή της λειτουργίας της λέσχης στις εστίες του ΑΠΘ την προηγούμενη εβδομάδα. Η συντήρηση των κτιρίων έχει σταματήσει, οι εργαζόμενοι/ες των εστιών παραμένουν απλήρωτοι/ες, οι παροχές είναι πλέον μηδαμινές και φοιτητές πετιούνται έξω πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι συνελεύσεις και οι κινήσεις των εστιακών δείχνουν πως οργάνωση και συντονισμός από τα κάτω μπορεί να δημιουργήσει μια αντίρροπη κίνηση στην κατεύθυνση κυβέρνησης/ΕΕ για το πανεπιστήμιο. Ο συντονισμός συλλογικοτήτων και το κίνημα των πληστειριασμών, δείχνουν πως το κίνημα μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα, στο μέλλον που μας προδιαγράφουν.
Όσο η καταπίεση μεγαλώνει, μεγαλώνει κι η οργή μας. Φτάνει και ως εδώ! Υπάρχει ο άλλος δρόμος, εκεί που η οργή γίνεται υψωμένη γροθιά, εκεί που τα όνειρα μας για μια άλλη κοινωνία γίνονται εφιάλτες για τους εκμεταλλευτές αυτού του κόσμου για κάθε πραιτοριανό της σύγχρονης βαρβαρότητας! Με οργάνωση απ’ τα κάτω και συντονισμό, με την αναζωπύρωση των γενικών μας συνελεύσεων, ενώνουμε τις σπίθες αμφισβήτησης και ανάβουμε ξανά τις φλόγες του Δεκέμβρη!

Συνεχίζουμε μέσα από τις γενικές συνελεύσεις να επικαιροποιούμε τα αιτήματά μας και να ορίζουμε εκ νέου δράσεις μας κόντρα στις επιλογές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου για να επιβάλλουμε τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα όνειρα μας.

ΤΡΙΤΗ 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 15:00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΜΕΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου