Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΚΙ ΟΧΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ!

Την Τρίτη, 19/12, στην προγραμματισμένη Συνέλευση Τμήματος καθηγητών της Ιατρικής ΑΠΘ, μέλη του ΦΣ παρευρεθήκαμε για να καταθέσουμε πάγια αιτήματα του Συλλόγου γύρω από ζητήματα σχολής. Συγκεκριμένα τα ζητήματα αυτά αφορούσαν:

-Τη διπλή εξεταστική, ως δυνατότητα για όλους τους φοιτητές
ο ζήτημα των απουσιών στα κλινικά μαθήματα (δικαιούμαστε 10%, το οποίο σε πολλές κλινικές δεν εφαρμόζεται), το ζήτημα των υποχρεωτικών αμφιθεάτρων
ο ζήτημα των προπεριόδων.

Ωστόσο η νέα σύσταση της Συνέλευσης καθηγητών, πιστή στην προηγούμενη και άξιος συνεχιστής, επιφύλασσε μια αντίστοιχη(και χειρότερη) "υποδοχή". Συγκεκριμένα, ο νέος πρόεδρος της Σχολής, Αστέρης Καραγιάννης, έθετε εκβιαστικά το ζήτημα πως αν δεν αποχωρήσουμε από την αίθουσα, θα διακόψουν τη συνεδρίαση, γιατί είναι παράνομο (!) να παρευρίσκονται φοιτητές σε αυτή μια διαδικασία στην οποία επί χρόνια οι Σύλλογοι παρευρίσκονταν και έθεταν τα αιτήματά τους. Άλλωστε, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, όπως ισχυρίζεται, όταν περνούσαν αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στη Σχολή που μόνο επιβάρυναν κι έκαναν δυσκολότερη την καθημερινότητά μας και βρισκόμασταν μέσα όπου μόνο σύμφωνους δε μας έβρισκαν, θα έπρεπε οι ίδιοι να αυτοκηρυχτούν παράνομοι και να αναιρέσουν δεκάδες αποφάσεις τους. Αλλά το πράγμα δεν έμεινε εκεί και οι καθηγητάδες που έχουν συνηθίσει στα "πολιτισμένα πρότυπα του εξωτερικού" έδειξαν όλα τα στοιχεία του πολιτισμού τους. Από τον Κολιάκο που απείλησε να φέρει την αστυνομία (!) εντός ασύλου για να μας διώξει και να αποφασίσουν χωρίς ενοχλήσεις μέχρι άλλους που ζητούσαν τις ταυτότητές μας απειλώντας για πειθαρχική διαδικασία και απομάκρυνση από τις σπουδές μας. Προφανώς δεν τόλμησαν να πουν ξεδιάντροπα ότι αδιαφορούν για τα αίτημα του Συλλόγου αλλά το συγκάλυψαν με το πρόσχημα ότι μπορούμε να τα καταθέτουμε μέσω εκπροσώπων (θέλουν να μας επιβάλουν και τον τρόπο που οργανώνεται ο Σύλλογος?!) και όταν συζητούνται φοιτητικά ζητήματα, "θα μας φωνάξουν”. Λες και η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων και τα κονδύλια του ΕΛΚΕ δεν επηρεάζουν τον χαρακτήρα των σπουδών, τη χρηματοδότηση για τις φοιτητικές παροχές κλπ. Η στάση αυτή δεν είναι τυχαία σε αυτήν την περίοδο, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε βρεθεί έξω από Συγκλήτους που περιφρουρούνται από μπράβους για να εμποδίσουν τηv είσοδο και την κατάθεση αποφάσεων Συνελεύσεων σε αυτές. Το χτύπημα κινήσεων που προκύπτουν από τα κάτω και η προσπάθεια ενσωμάτωσής τους (βλ. νόμο Γαβρόγλου για συνδιοίκηση, με το πρόσχημα της δημοκρατικής έκφρασης των φοιτητών) είναι κατεύθυνση κυβέρνησης/ΕΕ για το Πανεπιστήμιο που αφενός η συνδικαλιστική δράση και οι διεκδικήσεις δε συνάδουν με το ίματζ ενός Πανεπιστημίου ησυχίας-τάξης και ασφάλειας που θέλει να προσελκύσει τον επιχειρηματικό κόσμο, το στρατό και άλλους “επίσημους” φορείς και γιατί αφετέρου οι Γενικές Συνελεύσεις και οι κινήσεις από τα κάτω είναι οι μόνες που μπορούν να μπλοκάρουν την επιχειρηματικοποίηση του Πανεπιστημίου και να δώσουν μια διαφορετική απάντηση για τις ανάγκες της πληττόμενης πλειοψηφίας εντός τους. Θα μας βρίσκουν απέναντί τους, σε κάθε Συνέλευση Τμήματος, σε κάθε Σύγκλητο, με Γενικές Συνελεύσεις θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-Ανοιχτές Συνελεύσεις Τμήματος , γνωστοποίηση του περιεχομένου τους και των αποφάσεων τους

λοι οι φοιτητές να μπορούμε να θέτουμε τα αιτήματά μας


-Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων που κατατέθηκαν στη Συνέλευση Τμήματος από τους φοιτητές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου